Docent: Tonja Verheul
Datum:
Zondag 24 september van 12.00 tot 16.00 uur (VOL)
Zondag 22 oktober van 12.00 tot 16.00 uur
Zondag 19 november van 12.00 tot 16.00 uur
Zondag 17 december van 12.00 tot 16.00 uur

Kosten: 65 euro

Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE) is een even simpele als doeltreffende methode om spanning en onverwerkte emoties te helpen oplossen.  Met TRE, ontwikkeld door dr. David Berceli*, leert je lichaam in slechts zeven oefeningen het natuurlijke herstelmechanisme weer te gebruiken en zo de in het lichaam opgeslagen spanning letterlijk ‘uit te shaken’. Blijf de oefeningen na de workshop gerust ook thuis doen, dat komt het resultaat beslist ten goede.

Trillen als een rietje? Koester het!
Je hebt het vast wel eens gezien: een hond die na geweken gevaar zijn spanning loslaat door zichtbaar met zijn lijf te trillen. Zo mooi regelt de natuur dat. Hoewel onze uitdrukkingen ‘knikkende knieën’ en ‘trillen als een rietje’ alles met dit mechanisme te maken hebben, leren mensen dit al op jonge leeftijd af. Aanpassen en stilzitten is het devies, ook al vinden we iets heel spannend.

Cortisol en adrenaline
Bij dreigend gevaar maak je automatisch stresshormonen aan. Om te vluchten. En als dat niet kan, om te vechten en zo te overleven. Ook al hoeft dat tegenwoordig niet meer letterlijk, we ervaren het leven wel degelijk als stressvol. Denk maar aan tijdgebrek, conflicten op de werkvloer, in relaties, met je puberkinderen, na verlies van een dierbare en/of door financiële problemen. Het lichaam maakt cortisol en adrenaline aan om zo nodig ‘in actie te komen’.

Ons zelfgenezend vermogen
Maar, zoals gezegd, we gebruiken het niet. We rennen niet weg, we gaan ook onze manager of partner niet te lijf. Bij langdurige of regelmatige spanning, blijft het lichaam die stresshormonen produceren. Geen borrel, sigaret en zelfs geen fysiotherapeut of masseur die de steeds maar toenemende verkramping voor langere tijd kan wegnemen. Het goede nieuws is: dat kan je zelf wel.

Met TRE zet je een oeroud herstelmechanisme weer in werking!

Veel voorkomende klachten
De meeste stresshormonen vinden hun weg naar onze kaakspieren, het diafragma, de lange nek-en rugspieren en vooral de grote heupbuigers. Herken je deze fysieke klachten?

  • gespannen kaken
  • tandenknarsen
  • hoofdpijn
  • nek-, schouder- en rugpijn
  • een verstoorde ademhaling
  • stramme heupen en benen, waarin we regelmatig kramp krijgen.

Andere mogelijke klachten zijn:

  • verstoord slaappatroon
  • chronische vermoeidheid
  • lusteloosheid/ afgestompt voelen
  • prikkelbaar


De workshop
Onder begeleiding van Tonja Verheul, gecertificeerd TRE provider, leer je tijdens de zeven oefeningen de grenzen van het ontladingsproces in de gaten te houden. Langdurige spanning kan immers niet in één keer worden ontladen. Door dit stapsgewijs te doen, wordt dit een positieve ervaring die je veel kan opleveren.

De workshop duurt vier uur: twee TRE-oefensessies met tussendoor een pauze. Na de workshop krijg je een boekje mee met uitleg en oefeningen, zodat je ook thuis aan de slag kunt.

Belangrijk: kamp je met een fysiek/emotioneel trauma of psychische aandoening? Neem dan contact met mij op, zodat we kunnen vaststellen of TRE voor jou de meest geschikte methode is en zo ja, in welke vorm.

* David Berceli is een internationaal expert op het gebied van trauma-interventie en het oplossen van conflicten. De afgelopen decennia woonde en werkte hij in negen landen. Hij gaf (en geeft) daar trauma relief workshops en realiseerde herstelprogramma’s voor internationale organisaties over de hele wereld.

Aanmelden